Telepi higiénia

Telepi higiénia

A madárinfluenza kritikus helyzetbe hozta tavaly a baromfiágazatot, az ASP a sertéságazatot hozta nehéz helyzetbe, és úgy tűnik a járványvédelmi intézkedések is hiábavalónak tűntek, mert az ASP folyamatos fenyegetettséget jelent, a madárinfluenza pedig évről évre felüti a fejét. Minden járvány megelőzésének alapja a telepi higiénia, amely az állatállomány egészségének alapfeltétele. Egyelőre az a tapasztalat, hogy a jól bevált szereket alkalmazzák még mindig sok helyen, holott mint minden más területen, a fertőtlenítő és tisztítószerek piacán is folyamatos fejlesztések zajlanak. Ezért azt javasoljuk, hogy a felhasználók tájékozódjanak, ne a megszokások alapján döntsenek, amikor tisztító vagy fertőtlenítőszert választanak! 

Honnan lehetünk biztosak abban, hogy a felhasználásra választott fertőtlenítőszer valóban hatásos? Sajnos sem a NÉBIH hivatalos honlapján, sem az OTH szám alapján nem lehet visszakeresni egy adott szerre kiadott állategészségügyi törzskönyvi engedélyeket. Ráadásul a gyógyszerekkel ellentétben, a fertőtlenítőszerekre nem vonatkozik az 5 évenkénti engedély megújítás. Így a 20 évvel ezelőtti termék a piacon még akkor is versenyelőnyhöz jut az akkor engedélyezett alacsony felhasználási koncentrációjával, ha ma már ennek az 5-10-szeres koncentrációjával sem teljesítené a mai követelményeket! Ezért javasoljuk a német DVG fertőtlenítőszeres listát (www.dvg.de), amelyben garantáltan független, akkreditált laboratóriumok eredményeit láthatjuk, amelyekben méltán bízhatunk gyakorlati körülmények között is.  

Az intenzív állattartás körülményei között könnyen elszaporodhatnak a kórokozók (elsősorban baktériumok, gombák, vírusok, kokcídium oocysták, orsóféreg peték) sőt, a nem közvetlenül kórokozók is okozhatnak súlyos veszteségeket (pl. Salmonella, Campylobacter, madártetű atka, alombogár). A Panadditív Kft olyan új modern fertőtlenítőszereket ajánl, amellyel a fenti kórokozók hatékonyan elpusztíthatóak. A modern fertőtlenítőszer annyit tesz, hogy a hatékony, de veszélyes hatóanyagok kombinációjával, és hatástfokozó anyagok hozzáadásával a lehető legkisebb egészségügyi és környezeti kockázat mellett próbálja a lehető legnagyobb hatékonyságot elérni az állattartásban mind a kórokozók, mind az ún. kárt okozók ellen.

Intercid® = Az állattartás körülményeihez optimalizált fertőtlenítőszer

A szemmel látható szennyeződések eltávolítása utána az Intercid megbirkózik a felületekre tapadt szennyeződésekkel, megbontja a biofilmet, és elpusztítja az alatta megbújó kórokozókat. Az 1%-ra hígitott oldatot bármilyen spray és habosító készülékkel ki lehet juttatni.

Interkokask® = az ultra széles hatásspektrumú fertőtlenítőszer

Az Interkokask ultraszéles hatásspektrumú fertőtlenítőszer, amely a baktériumokon, gombákon és vírusokon kívül elpusztítja még a spórákat, féregpetéket, kokcídium oocystákat, madártetű atka petéjét, és fejlődési alakjait, alombogár petéjét és fejlődési alakjait. Eddig ezek ellen a különböző károkozók ellen 3-4-féle különböző irtószert kellett használni. Az Interkokask® önmagában elpusztítja mindezeket. Az új fertőtlenítőszer lehetővé tesz komolyabb, hosszú-távú állategészségügyi programokat is, pl. antibiotikum-mentes állattartás, orsóféreg-mentesítés.

Mivel egyik termék sem okoz fémfelületeken korróziót, ezért mindenhol használhatóak:

• Állattartó épületek külső és belső fertőtlenítése

• Szállító járművek, kézikocsik, tolólapok fertőtlenítése

• Takarító eszközök, gépek fertőtlenítése

• Hullatároló helység és tároló konténereinek fertőtlenítése

• Lábbelik fertőtlenítése

• Utak fertőtlenítése

• Lefolyók, szennyvíz- és trágyatárolók fertőtlenítése

A termékek hatékonyságát az alábbi tesztek is igazolják:

• Az Európai Unió norma-tesztjeit erősen szennyezett (10g/L bovin albumin) körülmények között is teljesítette

• A német független állatorvosi szervezet, a DVG, mesterségesen szennyezett felületeken is igazolta a hatékonyságát

• Az angol járványvédelmi hivatal, a DEFRA, hideg (4°C) hőmérsékleten is igazolta a hatékonyságát 

• Tudományos cikk Robert Davies és munkatársaitól a szalmonella-elleni hatékonyságról (Avian Pathology (February, 2011), 40 (1), 33-42)

Az Intercid/Interkokask tisztító- és fertőtlenítőszerek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Panadditív Kft. 

Ajánlott termékek ágazatok szerint: