Az ivóvízhigiénia alapvető az egészséges állományhoz

Ivóvízminőség: milyen a jó ivóvíz?
Paraméter: | Standard: | A gyakorlati problémák: |
Keménységi fok |
15 – 20º (1º = 10 mg/l feloldott kalcium só) |
A 20 fok feletti, kemény víz okozhat
|
pH |
4 - 9 |
|
Kloridok (tiszta) |
200 – 300 mg/l |
|
Vas |
0,5 – 2,5 mg/l |
|
Mangán |
0,5 – 2 mg/l |
|
Ammónia |
1 – 2 mg/l |
|
Nitrát |
100 – 200 mg/l |
|
Nitrit |
0,1 – 1 mg/l |
Kombinált hatás Nitráttal ld. föntebb
|
2. táblázat: A víz bakterológiai standardjai
Csíraszám (CFU), E.Coli |
|
Összcsíraszám (CFU) |
|
Ha az aktuális értékek magasabbak, akkor magasabb elhullás vagy hasmenés léphet fel.
Öt fő tényező, ami rossz vízminőséget okozhat
A vizet akár vidéki ivóvízhálózatról, akár saját kútról is nyerhetjük. A legtöbb esetben a vidéki ivóvíz elég jó. Azonban még így is túl sok klór, vas, mangán lehet benne. Ha saját kutat használunk, körültekintőnek kell lennünk. A víz szennyezett is lehet, mind kémiai, mind bakteriológiai tekintetben. Mindig vizsgáltassuk meg laborkörnyezetben a vizünket, és ennek megfelelően vonjuk le a következtetéseinket.
A legtöbbször ezek az anyagok szennyezik a rendszerünket. Alapvető, hogy ezek használata után mindig tisztítsuk meg a rendszert. A tisztítás megelőzi a baktériumok növekedését. A Kanters Special Products BV termékei nem szennyezik az itató rendszert!
A magas hőmérséklet a patogén baktériumoknak nagy esélyt ad a megjelenésre, növekedésre. Győződjünk meg róla, hogy a rendszerünk tiszta és csíramentes.
A lassú vízáramlásnak köszönhetően a szennyeződés könnyebben megtapad az ivóvíz rendszerben. Ez pedig táptalaj a patogén mikroorganizmusoknak.
Zárt rendszer használata esetén csökken a víz szennyeződésének veszélye. Nyitott rendszerben, mint pl. a harangitatóknál a madarak beleléphetnek a vízbe, szennyeződést, ürüléket hagyva ott.

A megoldás: Aqua Clean
A megfelelő termék az, amely eltávolítja a szennyeződést és higiénikussá teszi a vizet. Ez a termék az Aqua-Clean. Az Aqua-Clean hidrogén-peroxidot és ezüst nitrátot tartalmaz. A termék hatékonyságát az alábbiak mutatják:
Ajánlott termékek ágazatok szerint



