Fehérjeforrás

A fehérje szó a görög “protos” szóból ered, jelentése: első elem. A fehérjék elengedhetetlen elemei minden egyes élő sejt növekedésének, felépülésének, jó működésének, valamint felépítésének. Ilyenek a hormonok, mint a vércukorszintet kontroláló inzulin; enzimek, mint az ételek emésztéséhez elengedhetetlen amiláz, lipáz vagy proteáz; antitestek, melyek segítenek a fertőzések leküzdésében; izomfehérjék, melyek az összehúzódást teszik lehetővé és még számos egyéb.

Aminosavak, az építőkövek

A fehérjék aminosavak, az építőkövek, összekapcsolódásából jönnek létre. Egy átlagos fehérje 300 vagy még több aminosavat is tartalmazhat. Minden egyes fehérjének megvan a speciális számú, illetve sorrendű aminosav-összetétele. Fontos a molekula formája, mivel gyakran az határozza meg a fehérje funkcióját. Közel húsz különböző aminosav található a növényekben, illetve állatokban.   Az aminosavak feloszthatóak esszenciális (nélkülözhetetlen aminosavak, melyeket a szervezet az anyagcsere folyamán nem tud előállítani, így az étrendnek tartalmaznia kell), valamint nem esszenciális aminosavakra (utóbbi nélkülözhető, mivel a test fehérjékből endogén úton is elő tudja állítani).   Amikor egy fehérje a szervezet igényeinek megfelelő mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat, azt mondjuk, hogy magas a biológiai értéke. Ám mikor egy vagy több esszenciális aminosavat túlságosan kis mértékben tartalmaz, a fehérje alacsony biológiai értékű. Azt az aminosavat, amelyik a legalacsonyabb mennyiségben van jelen a szükséglethez képest, limitáló aminosavnak nevezzük.
dreamstime

A fehérjeciklus

A szervezet fehérjéi állandóan épülnek és rendelkezésre állnak. Evést követően a fehérjék emésztéssel aminosavakra bomlanak. Ezt követően az aminosavak felszívódnak, és a test további fehérjéinek készítésére használódnak fel. Megfelelő mennyiségű napi fehérje-, illetve energiabevitel esetén biztosított a ciklus folytonossága.

Ajánlott termékek ágazatok szerint